Nový design vyhledávání a rozšíření statistik

2. února 2008

Vzhled výsledků vyhledávání a statistiky dotazů v novém kabátě.

Nového vzhledu výsledků vyhledávání si asi všiml každý, kdo používá vyhledávání na Seznamu. Raději bych se zmínil o rozšířených statistikách hledanosti dotazů a vysvětlil význam dat, která jsou v grafech a tabulkách obsažena.

graf rozsirene shody
Graf rozšířené shody

Grafy popisují vývoj hledanosti za uplynulých 60 dní, tedy kolikrát došlo k zobrazení některé stránky s výsledkem hledání. Tabulky napravo od grafů obsahují údaje o lokálních minimech a maximech + průměrnou hledanost za určitý časový úsek.

Tabulka nejčastějších rozšíření obsahuje na řádku s indexem 0 zadaný dotaz a data, která lze odečíst i v tabulce u jednotlivých grafů. Další řádky obsahují nejčastější rozšíření zadaného dotazu (řazeno dle rozšířené shody sestupně). Uspořádání slov v nalezených odpovídajích dotazech podle abecedy je důsledkem normalizace dotazů při agregování.

Přesná shoda dotazu znamená, že slova nejsou lemmatizována, jejich uspořádání v dotazu se může měnit a dotaz není rozšířen o jiná slova. Do dotazů je doplňována resp. je odstraňována diakritika (dovolena = dovolená).

Rozšířená shoda
dotazu vyjadřuje počet dotazů, ve kterých byla obsažena všechna zadaná slova a případně byl dotaz rozšířen o některá další (rozšířené shodě pro slovo „Praha“ odpovídá i dotaz „MHD Praha“). Jednotlivá slova se nelemmatizují a rovněž je odstraňována diakritika.

Sdílet na sítích