Seznam bez bariér

26. března 2008

V rámci dlouhodobé snahy Seznamu o lepší přístupnost svých služeb pro handicapované uživatele jsme dnes nasadili do provozu novou (další) verzi stránky s výsledky hledání na internetu.

Tato stránka svojí strukturou co nejvíce vychází vstříct zpracování a ovládání pomocí různých asistivních technologií, hlavně např. screenreaderů. S její přípravou nám pomohlo Centrum Tereza a to jak nejednou dobrou radou, tak zpracováním připomínek ze strany nevidomých uživatelů při testování prototypu.

Jak přístupná verze fulltextu vypadá, si můžete prohlédnout např. na výsledcích hledání slova „přístupnost„.

Zvolit si takto formátované výsledky hledání můžete zatím pouze pomocí pro běžné uživatele skrytého odkazu na stránce výsledků, nebo přímo prostřednictvím taktéž skrytého zaškrtávacího políčka ve vyhledávacím formuláři na adrese search.seznam.cz i hlavní stránce Seznamu. K tomuto řešení nás vedly ryze praktické důvody a sice právě rozdíl mezi způsobem, jakým vnímá webovou stránku běžný návštěvník a např. težce zrakově postižený uživatel. Jemu ji většinou zprostředkovává právě screenreader a ten je schopen přečíst i jinak neviditelné texty a tedy i odkazy. Taktéž uživatelé, kteří si např. kvůli velkému zvětšení písma vypínají formátování pomocí kaskádových stylů, mají tuto volbu snadno dostupnou. Stránka s výsledky pochopitelně podporuje nový standard klávesových zkratek, na jehož přípravě se Seznam také podílel.

Na závěr bych rád dodal, že tuto podobu přístupnějších výsledků hledání nepovažujeme v žádném případě za konečnou a stejně tak, jako i u našich ostatních služeb, čekáme na vaše připomínky a náměty ke zlepšení. Zároveň je třeba říci, že takovéto řešení jsme zvolili pouze pro naši nejvytíženější službu, kterou je právě fulltextové vyhledávání a u ostatních služeb Seznamu budeme pokračovat v současné strategii, tedy postupném upravování stávajících rozhraní tak, aby se také staly přístupnějšími.

Sdílet na sítích