Happy hours – uvolnění limitů hledání

26. dubna 2012

Potřebu sledovat pozice a posuny v hledání má asi každý, kdo řeší objem přístupů, který mu vyhledávač přivádí. Proto jsme uvolnili limity hledání v nočních hodinách, kdy je vlivem úbytku přirozeného uživatelského hledání k dispozici víc hledacích kapacit. Pokud tedy stahujete výsledky hledání (třeba nějakým skriptem), teď to budete mít o poznání snazší.

Jak funguje hlídání limitů nyní

Zjednodušeně se dá říct, že limity hledání mají za úkol předejít rozdrcení hledání pod vysokým počtem dotazů, které do hledání přicházejí; zabránit, byť nechtěnému DoS útoku. Typické dotazy od živých uživatelů nedělají fulltextu problém (uživatel nezvládne zadat ze svého počítače desítky dotazů za minutu a často se ptá na dotazy, které jsou laciné – vydávané z cache).

O poznání horší jsou dotazy, které pochází od robotů a všelijakých skriptů pro sledování pozic. Takové dotazy mají jinou a z pohledu výkonu a dostupnosti hledání nebezpečnější charakteristiku. Nejedná se o dotazy, které jsou reprezentativním vzorkem běžného hledání (například právě velká frekvence dotazování v krátkém čase).

Co se změnilo

Nově má hledání nastaven podstatně volnější limit v nočních hodinách (mezi 2:00 a 5:00). Nedá se přesně říct kolikrát. Ale zjednodušeně je nyní povolen téměř dvojnásobný počet dotazů, než hledání vrátí požadavek na ověření (CAPTCHA).

Pokud tedy potřebujete stahovat výsledky vyhledání, dělejte tak v noci mezi druhou a pátou hodinou – půjde to rychleji.

Pozn.: Běžný uživatel nemá šanci změnu postřehnout.  Už teď se ho limity nedotýkají. Zato „sledovače pozic“ na limity často naráží.:

Podle toho, jak se tahle vychytávka osvědčí, zvážíme další uvolňování limitů. Případně jiné usnadnění práce s výsledky.

Sdílet na sítích