Přesměrování a upravené adresy výsledků

20. února 2013

U nalezených dokumentů jsme dosud zobrazovali jen jejich skutečnou URL adresu, tedy tu, na niž přejde prohlížeč po prokliknutí výsledku. Nyní jsme zavedli změnu a zobrazenou adresu vybíráme z těch nejlepších, které dokument získává díky přesměrování.

V soutěži možných adres daného dokumentu vítězí zpravidla ta nejvěrohodnější. Výběr nicméně závisí i na délce zvažované adresy nebo na její podobnosti k dotazu. Chceme tím podpořit dobrý uživatelský dojem z relevantních výsledků a přitom neumožnit zneužití alternativních adres.

První výsledek na dotaz justice nyní zobrazíme s adresou portal.justice.cz/. Dříve jsme místo ní uváděli jeho cílovou adresu portal.justice.cz/Justice2/Uvod/uvod.aspx.

Na dotaz vyprávěj vyhraje vypravej.cz/. Jeho skutečná adresa www.ceskatelevize.cz/porady/10195164142-vypravej/ ovšem není zdaleka tak kůl a ani citovaná není často, proto se do zobrazení nedostane.

Neplatí ale, že bychom cílové adresy dokumentů přestali zobrazovat, vede-li na ně nějaké přesměrování. Naopak. Abychom na přesměrování začali brát ohled, musí být jak přesměrování, tak cílová adresa stránky dostatečně významná a populární.

Mimo to omezujeme i zobrazení index.html, default.aspx a podobně na konci adres.

Upravené zobrazování adres se projeví například u výsledků na dotazy wikipedia, email, hypoteční centrum, centrum chodov, fajn radio nebo šťastné ženy.

Sdílet na sítích