Hodnotitelé webových stránek aka Kalibrátoři

10. září 2015

Kalibrátoři jsou důležitou součástí našeho fulltextového týmu. Náplní jejich práce je hodnotit (kalibrovat), jak některé dokumenty (webová stránka, obrázek, inzerát aj.) odpovídají zadaným dotazům. Tato jejich hodnocení využíváme ke sledování kvality našeho hledání a zlepšování samotných hledacích algoritmů. Kalibruje se podle daných pravidel a jejich práce je pravidelně kontrolována.

Samotná práce probíhá zpravidla takto:

Kalibrátor dostane dvojici dotaz – url (tzv. dotazo-dokument), seznámí se s obsahem stránky a dá jej do kontextu s dotazem. Následně dle pravidel dané úlohy ohodnotí, jak url odpovídá na dotaz, kalibraci uloží a dostane novou.

Předmětem dotazu může být takřka cokoliv, co uživatelé zadají do vyhledávání, proto jde o obsahem různorodou práci.

Kalibrátoři pracují ze svého domova a to v libovolnou denní či noční hodinu, proto je tato brigáda vhodná například pro studenty nebo maminky na mateřské. Mohou si totiž určit, kdy a kde se na práci vrhnou, případně si mohou práci rozdělit na menší dávky.

Zároveň se našim kalibrátorům snažíme vyjít vstříc při komplikovaných životních situacích, jako je například zkouškové období, státnice, práce v zahraničí, nemocné dítě nebo stěhování. V takových případech se snažíme domluvit na individuálním postupu.

I když jsou kalibrátoři z celé republiky, s každým z nich se osobně setkáme přinejmenším na úvodním školení. Pro zájemce pak jednou do roka pořádáme Setkání kalibrátorů v neformální atmosféře, kdy se dozví, co je v kalibrování nového, nebo se setkají s některým z předních představitelů fulltextového oddělení.

Dobré práce si ceníme, proto těm nejšikovnějším nabízíme spolupráci i na dalších zajímavých úlohách nejen pro fulltext.

Zaujala tě tato brigáda, chceš se podílet na zlepšování předního českého vyhledávače a nakouknout do jeho zákulisí?

Pak určitě sleduj naše stránky s nabídkou práce na adrese: http://seznam.sprace.cz/.

Sdílet na sítích